Asbestinspecties
Wet- en regelgeving nú
Als particuliere woningbezitter in Vlaanderen is de kans groot dat u een gebouw bezit waarin asbest aanwezig is. Asbest mocht immers tot 1 januari 2002 worden gebruikt. Er is momenteel echter geen verplichting om een asbestinventaris op te stellen om het gebruiks-risico vast te stellen. Vanaf 2022 komt daar verandering in.
Er bestaat een wel een verplichting tot inventaris op het moment dat er werken gaan plaatsvinden in uw woning waarbij mogelijk asbest vrij kan komen, ongeacht de locatie en het bouwjaar. Gaat u bijvoorbeeld het dak vervangen of een dakkapel plaatsen, heeft u een uitbouw gepland etc. dan dient de aannemer, indien hij werknemers heeft, een destructieve asbestinventaris op te laten stellen. Hierbij vindt er naast een visuele inspectie ook een actief destructief onderzoek plaats in bijvoorbeeld vloeren, achter voorzetwanden en -plafonds of in schachten.
Link naar https://werk.belgie.be/nl/publicaties/asbestinventaris-en-beheersprogramma
Wet- en regelgeving vanaf 2022
Vanaf 2022 gaat in Vlaanderen de asbestwetgeving op de schop, naast de asbestinventaris wordt er ook een asbestattest verplicht gesteld in bepaalde situaties. In een asbestattest wordt een gebouw of object visueel geïnspecteerd op de aanwezigheid van asbesthoudende materialen, in tegenstelling tot een gebruiksrisico-inventaris worden er bij een asbestattest stalen genomen van alle asbestverdachte materialen. Een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium analyseert deze stalen vervolgens waaruit blijkt of er asbest in aanwezig is, welke soort en in welke mate.
Ik ga mijn woning verkopen, is er een asbestattest nodig?
Indien u in het bezit bent van een woning die is gebouw voor 2002 en u voornemens bent deze ná 1 APRIL 2022 te verkopen dan dient u een asbestattest op te laten stellen.
Aanvraagformulier asbestattest
Ik ga mijn woning slopen/ renoveren/ verbouwen; is een asbestinventaris nodig?
De verplichting tot inventaris op het moment dat er werken gaan plaatsvinden in uw woning waarbij mogelijk asbest vrij kan komen blijft gewoon bestaan. Gaat u bijvoorbeeld het dak vervangen of een dakkapel plaatsen, heeft u een uitbouw gepland etc. dan dient de aannemer, indien hij werknemers heeft, een destructieve asbestinventaris op te laten stellen. Hierbij vindt er naast een visuele inspectie ook een actief destructief onderzoek plaats in bijvoorbeeld vloeren, achter voorzetwanden en -plafonds of in schachten.
Aanvraagformulier asbestinventaris
Ik ga klussen in huis en twijfel of ik asbest tegenkom. Wat kan ik het beste doen?
Er is weliswaar geen directe verplichting om een asbestinventaris op te stellen op het moment dat u zelf in uw woning aan de slag gaat, verstandig is het wel. Wist u dat er in woningbouw meer dan 3000 verschillende asbesttoepassingen zijn Link naar kopje asbesttoepassingen. De kans bestaat dat u onwetend asbest beschadigd en verspreid, buiten de eenmalige piek blootstelling waaraan u uzelf blootstelt kunnen er losse asbestvezels achterblijven in omliggende ruimtes welke bij luchtbewegingen opnieuw in beweging komen.
Aanvraag formulier asbestattest
Asbestverwijdering
Wet- en regelgeving
De Vlaamse regering heeft op 20 juli 2018 het actieplan Asbestafbouw goedgekeurd, het plan moet Vlaanderen uiterlijk tegen 2040 asbestveilig maken. Om dit te realiseren is bepaald dat men ernaar streeft om alle asbestcementen toepassingen rondom gebouwen en alle eenvoudig te bereiken niet-hechtgebonden toepassingen verwijderd te hebben tegen 2034 en alle andere eenvoudig te bereiken asbesttoepassingen in slechte staat te saneren voor 2040.
De deadlines zijn voor publieke gebouwen wettelijk vastgelegd, voor particulieren en private eigenaars niet. U bent als particulier vandaag dus niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Toch neemt u asbest in uw gebouw best zo snel mogelijk weg, zeker tijdens renovatiewerken. Dat is alleen maar positief voor de waarde van het gebouw. De lokale toezichthouder milieu van uw gemeente kan u bovendien verplichten om het asbest te (laten) verwijderen.
Mag ik asbest zelf verwijderen?
Sommige asbesttoepassingen mag u zelf verwijderen of laten wegnemen door een aannemer wiens werknemers het jaarlijkse opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ op zak hebben. Niet-hechtgebonden asbest moet u meestal laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar.